1. BeLife Werkt
    2. Nieuws BeLife
    3. Tel niet de dagen maar laat de dagen tellen

    Waar ligt jouw kracht?

    Blog door Suzanne van der Heiden (Psycholoog Arbeid & Gezondheid)

    Ontdekken waar je kracht ligt betekent niet focussen op datgene waar je niet goed in bent, maar jouw sterke kanten krachtiger maken. En te zien wat jou onderscheidt van anderen.

    Maar hoe ontdek je wat jou onderscheidt van anderen? 

    Herinner je flowmomenten

    Hoe ontdek je waar je kracht ligt? Ga na waar je energie van krijgt. Waar word jij blij van? Ga bijvoorbeeld gedurende een week na van welke werkzaamheden en taken op het werk je energie krijgt, en welke je juist energie kosten. Of bedenk drie momenten waarop je iets bereikt hebt waar je ontzettend trots op bent. Dat kan iets groots zijn, zoals het afronden van een studie, maar ook iets heel kleins, zoals het helpen van een collega. Het kan een werkgerelateerd voorbeeld zijn, maar mag ook uit je privéleven komen. Het maakt niet uit, zolang het maar momenten zijn waarop jij het gevoel had dat alles vanzelf ging, dat je als het ware in een soort flow zat. Uit die momenten kun je jouw talenten halen.

    Wees niet bescheiden

    Opvallend genoeg zien mensen hun eigen kernkwaliteiten vaak over het hoofd, juist omdat ze die zo vanzelfsprekend en gewoon vinden.

    Benut je talenten nu al

    Een mooi voorbeeld hierbij is hoe de dameshockeyploeg in 2006 voor het eerst in 16 jaar wereldkampioen werd.

    Hoe nuttig het is om je competenties krachtiger te maken in plaats van te focussen op tekortkomingen, blijkt uit dit voorbeeld. Aanvaller Sylvia Karres had een slechte backhand. Tijdens trainingen werd eindeloos geprobeerd die te verbeteren, met als enig resultaat dat de ploeg onbewust leerde om Sylvia altijd op haar backhand aan te spelen, ook tijdens wedstrijden. Terwijl haar forehand juist haar grote kracht was. Dat ontdekte Lammers toen hij in 2006 besloot het roer om te gooien. Sylvia mocht uitspreken waar ze goed in was. Het hele team wist vervolgens hoe ze haar moesten aanspelen en we hebben er heel veel op getraind. Ze kwam in een flow. Flow komt niet voort uit kritiek. Flow komt vanuit kracht, vanuit zelfvertrouwen, vanuit een omgeving die positief is. Sylvia werd dat jaar topscorer van het WK en de Nederlandse hockeyploeg werd voor het eerst in zestien jaar eindelijk weer wereldkampioen.

    Vraag anderen om feedback

    Het is vaak lastig om in je eentje te bedenken waar je goed in bent. Anderen zien jou ook aan het werk, of maken je thuis mee. Het kan dan ook heel nuttig zijn om aan collega's, vrienden en bekenden feedback te vragen. Waar vinden zij dat jij goed in bent? Hoe zouden ze jou typeren? Wat vinden ze jouw meest kenmerkende eigenschap? Ook kun je vragen wat voor soort opdrachten ze jou zouden toevertrouwen.

    Focus niet op je ontwikkelpunten, maar maak je competenties krachtiger

    Als je eenmaal goed weet waar je goed in bent, streef er dan naar deze competenties krachtiger te maken, in plaats van je te focussen op je ontwikkelpunten. Wat je aandacht geeft, groeit. Als je focust op het inzetten van je talenten, is de kans op bevlogen werken veel groter. En daar wordt iedereen beter van. 

    • Schrijf eens drie momenten op van de afgelopen periode waarin je in een flow zat of waar je trots op bent. 
    • En bedenk je wat je toen deed, met welke tegenslagen je te maken kreeg en hoe je deze overwon. 
    • Hoe is het je gelukt om er een succes van te maken?

    Meer informatie

    Wil je meer informatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag: info@belife.nl.


    Deel deze pagina